Στα ίχνη ενός μικροσκοπικού νεκροταφείου

Από τις αρχές του 2001 οι επιστήμονες που εργάζονται στο τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Johannesburg, ξεκίνησαν μία έρευνα με αφορμή τις πολλαπλές μαρτυρίες κατοίκων γειτονικής περιοχής, που είχαν βρει μέσα σε θαμνώδεις περιοχές μικροσκοπικά οστά που έμοιαζαν να είναι ανθρώπινα.


Οι μαρτυρίες αυτές είχαν περιοριστεί αρχικά σε σύντομες δημοσιεύσεις σε μικρές τοπικές εφημερίδες και αποτέλεσαν αφορμή για χιουμοριστική εκπομπή του γνωστού αφρικανού παρουσιαστή της Capetown-tv Jau Binula, στην οποία είχε κατασκευάσει ένα βίντεο που παρουσίαζε τη συμβίωση ενός μπασκετμπολίστα του MBA με μία γυναίκα-νάνο. Ο ίδιος ο Binula όμως, εγκατέλειψε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη διάθεσή του να περιγελάσει τις ιστορίες αυτές, όταν παρουσιάστηκε στο γραφείο του ένας νεαρός χωρικός που κρατούσε μερικά μικροσκοπικά οστά που έμοιαζαν με ανθρώπινα και τα οποία όπως δήλωσε τα είχε βρει μισοχωμένα στο χώμα, δίπλα από έναν θάμνο.


Επικοινώνησε με τον καθηγητή Charlie Mandola που είναι επικεφαλής του τμήματος ανθρωπολογικών μελετών και συγκριτικής ανθρωποβιολογίας του πανεπιστημίου του Johannesburg, ο οποίος μετά από διάφορους ελέγχους που έκανε στα οστά, διαπίστωσε πως ήταν αληθινά και μάλιστα προερχόντουσαν από «ανθρωπόμορφο ζώο» που είχε πεθάνει πριν από λίγους μήνες. Σε συνεργασία με το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Cape town, διεξήγαγαν ανασκαφές στην γύρω περιοχή, αλλά δεν βρήκαν τίποτε.


Η υπόθεση έπεσε στην αφάνεια μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου, όπου οι εργασίες που έγιναν για τη διάνοιξη ενός δρόμου που θα ένωνε διάφορα χωριά με κεντρικότερες περιοχές, έβγαλαν στο φως τα υπολείμματα από ένα μικροσκοπικό νεκροταφείο, το οποίο ήταν κατάμεστο από οστά, παρόμοια με αυτά που είχε φέρει στον Binula ο νεαρός χωρικός.
Στην εργαστηριακή εξέταση που ακολούθησε την ανακάλυψη, διαπιστώθηκε και πάλι ότι τα οστά προέρχονται από ανθρωπόμορφα μικροσκοπικά ζώα, που έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια.

<< Αρχικό θέμα