ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ


Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε τον Χάρι Πότερ, όπως επίσης και τη συγγραφέα που τον δημιούργησε και τον έφερε κοντά μας. Η Τζοάν Καθλίν Ρόουλινγκ είναι μια όμορφη, γοητευτική «μάγισσα», μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να ανακαλεί ολοζώντανες τις μνήμες των παιδικών της χρόνων και να αιχμαλωτίζει τους άγριους,
υπέροχους και δύσκολους εκείνους καιρούς. Κι αυτή η ικανότητα τη βοήθησε να δώσει στοδημιούργημά της μια διάσταση πέρα για πέρα αληθινή.

Η ΤΖΟΑΝ ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ γεννήθηκε στο Μπρίστολ το 1965. Άρχισε να γράφει την ιστορία του Χάρι Πότερ σε ώρες πολύ δύσκολες. Ξεκίνησε το γράψιμο ενώ ήταν άνεργη βασίζοντας την υπόθεση σε ιστορίες που έλεγε στο παιδί της πριν κοιμηθεί. Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ εξελίχθηκε σε βιβλίο-φαινόμενο. Τα δικαιώματα μετάφρασης πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και τα βραβεία ακολουθούσαν το ένα το άλλο: τριπλό Smarties, Guardian, Sheffield, ΑΒΒΥ, Nibbies.
Ήδη οι τέσσερις ταινίες που έχουν γυριστεί με βάση τα τέσσερα πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα και παντού όπου προβλήθηκαν, ενώ η πέμπτη ταινία αναμένεται να προβληθεί στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 20007.
Η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ έχει πουλήσει 325 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 64 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες τα αρχαία Ελληνικά, τα αλβανικά και τα ζουλού.
Ενδεικτικά, το τελευταίο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ» πουλήθηκε την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη Μ. Βρετανία σε 2,009,574 αντίτυπα σημειώνοντας ρεκόρ του πιο ταχέως πωληθέντος βιβλίου (fastest-selling book). Και τα έξι βιβλία, βέβαια, έχουν γίνει No1 best-sellers παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας ο Χάρι Πότερ έχει κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων βιβλιόφιλων. Ενδεικτικός της «τρέλας» που
λέγεται ΧΑΡΙΠΟΤΕΡΟΜΑΝΙΑ είναι ο αριθμός των γραμμάτων, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των e-mail που δέχονται καθημερινά οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο βρετανικό περιοδικό Tatler, η συγγραφέας είχε μιλήσει για διάφορα προσωπικά και μη θέματα, όπως για το πώς ξεκίνησε να γράφει για τον Χάρι κ.ά. όμως, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν το γεγονός ότι όχι μόνο έχει γράψει κάποια διηγήματα, αλλά έχει τελειώσει και ένα νέο παιδικό βιβλίο. Το βιβλίο που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά από αυτά που διάβασαν τα βιβλία Χάρι Πότερ έχει ως πρωταγωνιστή του ένα τερατάκι.

Η συγγραφέας έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Aberdeen στη Σκοτία.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site της Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ www.jkrowling.com