Καρκίνος των όρχεων και αυτοέξεταση

Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 18 ως 39 χρόνων. Αλλά είναι εύκολο να παρασχεθεί αγωγή και με έγκαιρη εντόπιση σχεδόν όλοι οι άνδρες θεραπεύονται (πάνω από 95%).

Η πιό κοινή ένδειξη είναι ένα σκληρό, ανώδυνο εξόγκωμα, αλλά ο όρχις μπορεί επίσης να είναι επίπονος και τρυφερός. Σε μερικούς άνδρες ο συνεχής πόνος της μέσης, ο βήχας ή το λαχάνιασμα και τα πρησμένα ή επώδυνα στην ψηλάφηση (τρυφερά) στήθη μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Η χειρουργική αφαίρεση του καρκινογόνου όρχεως είναι η πρώτη αγωγή για όλες τις μορφές καρκίνουτων όρχεων. Όμως αυτή η αγωγή συνήθως δεν επηρεάζει την σεξουαλική επίδοση ή την απόκτηση στύσης.

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν για τον καρκίνο των όρχεων και ακόμα λιγότεροι αυτοεξετάζονται.

Σε τι οφείλεται ο καρκίνος των όρχεων;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η αιτιολογική συσχέτιση κάποιου παράγοντα με τον καρκίνο των όρχεων. Ωστόσο, ύστερα από ανάλυση των υπαρχόντων στατιστικών στοιχείων, προκύπτουν κάποιοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου. Υποστηρίζεται ότι η ύπαρξη κάποιου ή κάποιων από τους παρακάτω παράγοντες ενισχύει την πιθανότητα προσβολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και όταν απουσιάζουν.

*Κρυψορχια: Κατά την εμβρυϊκή περίοδο οι όρχεις φυσιολογικά βρίσκονται εντός της κοιλίας και κατεβαίνουν στη φυσιολογική τους θέση πριν από τη γέννηση. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η νόσος αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Υποστηρίζεται ότι το ιστορικό και μόνο κρυψορχίας είναι παράγοντας κινδύνου.

*Οικογενειακό ιστορικό: Η εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στον ανδρικό πληθυσμό της οικογένειας αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

*Σύνδρομο Klinefelter: Σπάνιο γενετικό νόσημα, που συνοδεύεται από σωματικές και ψυχολογικές ανωμαλίες.

*Παλιές κακώσεις του όσχεου ή φλεγμονές των όρχεων: Αναφέρονται ως παράγοντες κινδύνου, υπό το ερώτημα αν ευθύνονται άμεσα για την εμφάνιση καρκίνου ή συμβάλλουν στην ταυτόχρονη έγκαιρη διάγνωση λόγω της προσοχής που δίνεται στην περιοχή.

(Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας)

Αυτοεξέταση

*Το άτομο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με την τακτική αυτοεξέταση "μαθαίνει" τη μορφολογία της περιοχής,έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίζει εύκολα οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς όπως κάνει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνει) η γυναίκα με τους μαστούς της.

* Η καλύτερη ίσως ώρα να αυτοεξετάζεστε είναι όταν παίρνετε το μπάνιο σας, διότι λόγω του χλιαρού νερού οι μύες της περιοχής είναι πιο χαλαροί.

* Ελέγχετε οπτικά το όσχεο πριν από την ψηλάφηση για τυχόν αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός του.

* Συγκρατείτε τους όρχεις με το ένα χέρι ενώ ψηλαφείτε με το άλλο τον κάθε όρχι ξεχωριστά. Με ήπιες κινήσεις ψηλαφήστε τον όρχι ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

* Ο ένας όρχις μπορεί να έχει από την εφηβεία διαφορετικό μέγεθος ή να βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από τον άλλο. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, εφόσον δεν έχει συμβεί ξαφνικά.

* Μάθετε να ξεχωρίζετε τον όρχι από την επιδιδυμίδα κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης. Η επιδιδυμίδα βρίσκεται πίσω και πάνω από τον όρχι και έχει σωληνώδη και πιο σκληρή -σαν "σχοινί"- υφή.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα στον καρκίνο των όρχεων και άλλων παθήσεων των γεννητικών οργάνων είναι η αμέλεια και η "ντροπή" που νιώθουμε προκειμένου να πάμε στο γιατρό και να μιλήσουμε για το θέμα. Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια πάθηση που θεραπεύεται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ειδικά στα αρχικά στάδια. Ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι σημαντικότατος και αναντικατάστατος. Η απόφαση είναι δική μας.


Είστε εδώ:

<< Πίσω

μπροστα >>


Έρευνα Τρελαμενοι