Η υργή ζέστη επιρεάζει δραματικα τη γονημότητα των ανδρών

Σας αρέσει να.. «μουλιάζετε» με τις ώρες στην μπανιέρα; Σκεφτείτε πάλι, διότι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή κάνει κακό στην ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Journal of the Brazilian Society of Urology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια τριετούς μελέτης, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν την «υπερθέρμανση» του σπέρματός τους. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους πέντε από τους 11 άνδρες με προβλήματα γονιμότητας αυξήθηκε κατά 491% αφότου σταμάτησαν να κάνουν καυτά μπάνια ή να μουλιάζουν στην μπανιέρα για μερικούς μήνες.

Μια άλλη μελέτη, έχει δείξει ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και τους τοποθετούν στα πόδια τους, καθώς και αυτοί που χρησιμοποιούν στενά εσώρουχα μπορεί να κάνουν κακό στην γονιμότητά τους.

Στην παρούσα μελέτη ο Δρ Πολ Τουρεκ και οι συνεργάτες του εντόπισαν άνδρες που επισκέπτονταν μια κλινική γονιμότητας να εκτίθονταν για περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα σε «υγρή ζέστη» μέσω καυτών ντουζ, τζακούζι, ή βύθισμα σε ζεστή μπανιέρα.

Μετά από τρεις με έξι μήνες αποχής από αυτές τις πρακτικές, περίπου οι μισοί παρουσίασαν δραματική (πενταπλάσια) βελτίωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η κινητικότητα του σπέρματος αυξήθηκε από 12% στο 34% στους άνδρες που ανέφεραν ότι είχαν σταματήσει κάποια από τις προαναφερόμενες πρακτικές. Πέντε από τους έξι άνδρες που δεν παρουσίασαν βελτίωση ήταν χρόνιοι καπνιστές, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να επηρέασε την απουσία ανταπόκρισης.

Το σπέρμα είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό περιβάλλον, γι' αυτό και οι όρχεις είναι τοποθετημένοι εκτός του ανδρικού σώματος, στο όσχεο, έτσι ώστε η θερμοκρασία του να είναι 2-3 βαθμούς πιο χαμηλά απ'ότι έχει το σώμα.

Ο Δρ Τουρεκ επισημαίνει ότι «αν οι άνδρες μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητά τους απλά αποφεύγοντας τα καυτά μπάνια, τότε πολλά ζευγάρια ίσως αποφύγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση ή θα έχουν την ευκαιρία επιλογής λιγότερο επεμβατικών μεθόδων τεκνοποίησης».


Είστε εδώ:

<< Πίσω

Έρευνα Τρελαμένων με πληροφορίες απο το in.gr