Η υπερβολική σωματική άσκηση εξασθενεί την ανδρική γονημότητα

Οι άνδρες που γυμνάζονται μέχρι εξαντλήσεως παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές και τροποποιήσεις στον αριθμό του σπέρματος, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Sports Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα με επικεφαλής την Δρ Ντάνα Βααμόντ διαπίστωσε ότι και οι γυναίκες που γυμνάζονται έντονα παρουσιάζουν παρόμοιες ορμονικές αλλαγές. Επί παραδείγματι, εκδηλώνουν αμηνόρροια.

Η ερευνήτρια θέλησε να καθορίζει πως η ψυχαγωγική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τους ανδρικούς αναπαραγωγικούς παράγοντες υποβάλλοντας 16 υγιείς νεαρούς άνδρες είτε σε ποδηλασία μέχρι εξαντλήσεως σε ειδικό στατικό ποδήλατο τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες ή στην αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Οι αθλούμενοι είχαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του σπέρματος, του όγκου εκσπερμάτωσης και του αριθμού σπέρματος ανά εκσπερμάτωση, καθώς και αλλαγές ως προς την ποιότητα του σπέρματος. Τα επίπεδα δύο ορμονών, της θυλακιοτρόπου ορμόνης και της ωχρινοτρόπου ορμόνης έπεσαν, αλλά παρέμειναν εντός φυσιολογικών ορίων, ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξήθηκαν.

Δύο με τρεις ημέρες μετά την λήξη του προγράμματος εκγύμνασης, τα ορμονικά επίπεδα και οι μετρήσεις σπέρματος και ποιότητας επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, η ανάρρωση ίσως να μην είναι τόσο γρήγορη μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά ανδρών, καθώς η μέση ηλικία του δείγματος ήταν περίπου 19.

Αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εγκεφάλου, της υπόφυσης και των όρχεων που ελέγχουν την γονιμότητα και της άσκησης μπορεί να διαταράσσουν το εν λόγω σύστημα. Επίσης οι παρατηρούμενες αλλαγές μπορεί να αποδίδονται στην φλεγμονή.


Είστε εδώ:

<< Πίσω

μπροστα >>


Έρευνα Τρελαμένοι με πληροφορίες από in.gr