Την κατιούσα παίρνει η ανδρική γονιμότητα μετά τα 40

Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων, σε έρευνα, βρήκε ότι η καταστροφή στο DNA του σπέρματος αυξάνεται με την ηλικία.

Αναλύοντας το σπέρμα 2.134 ανδρών βρήκαν μεγάλες διαφορές στην ποιότητά του που συνδέονται με την ηλικία.

Βλάβες στο DNA ήταν πολύ συχνότερες σε άνδρες πάνω από 45 ετών – οι άνδρες 45 ετών είχαν τη διπλάσια βλάβη σε σχέση με τους άνδρες 30 ετών.

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Αμερική, δείχνουν ότι στην περίοδο 1980 – 1995 το ποσοστό των ανδρών πάνω από 35 χρονών που απέκτησαν παιδί αυξήθηκε περίπου κατά 20%.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Sergey Moskotsev, του νοσοκομείου Mount Sinai στο Τορόντο, είπε στο συνέδριο του ESHRE: "Η επίδραση της ηλικίας στην ανδρική γονιμότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ανδρών που επιλέγουν την πατρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

"Ο συνδυασμός της αυξανόμενης γυναικείας στειρότητας, της αυξανόμενης βλάβης στο DNA του σπέρματος, τα χαμηλά επίπεδα επανόρθωσης στο DNA και οι αυξανόμενες ανωμαλίες στο σπέρμα, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επιτυχία της αναπαραγωγής."

Ο Dr Allan Pacey, λέκτορας Ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Sheffield και γραμματέας στο Βρετανικό Οργανισμό Γονιμότητας, αναφέρει: "Αυτό θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα δεν είναι άτρωτο στις επιρροές της ηλικίας.

"Κι ενώ στους άνδρες η επίδραση της ηλικίας δεν είναι τόσο δραματική όσο στις γυναίκες, οι αλλαγές στην ποιότητα του DNA του σπέρματος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει ή θα μπορούσε ακόμα να οδηγεί και σε αποβολές ή σε προβλήματα υγείας στα παιδιά που γεννιούνται.



Η γονιμότητα του άνδρα φθίνει μετά την ηλικία των 40 ετών, περίπου κατά την ίδια λογική που η ικανότητα σύλληψης στις γυναίκες φθίνει μετά τα 35, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.


Ερευνητική ομάδα του γαλλικού ινστιτούτου INSERM με επικεφαλής την Δρ Ελίζ ντε λα Ροσεμπροκαρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 2.000 ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας και διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες τεκνοποίησης είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας όταν ο άνδρας ήταν 40 ετών και άνω, συγκριτικά με το αν ήταν νεότερος από 30 ετών, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.

Επειδή όλες οι γυναίκες του δείγματος ήταν εντελώς στείρες και υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η ηλικία του άνδρα ήταν το στοιχείο-κλειδί. Και ενώ παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν πατέρες, ήταν αδιευκρίνιστο κατά πόσο αυτό σχετιζόταν με τις βιολογικές αλλαγές ή τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η πατρική ηλικία επηρεάζει την αποτυχία σύλληψης, η οποία σχετίζεται μόνο με την βιολογική ανδρική γήρανση», εξηγεί η Γαλλίδα ερευνήτρια.

Τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ των σχετικά μεγάλων ανδρών μπορεί να οφείλονται στην χαμηλή ποιότητα του σπέρματος. Είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μετά την ηλικία των 35 ετών. Ωστόσο τα παρόντα στοιχεία δείχνουν ότι η ηλικία των 40 ετών είναι για τους άνδρες ένα ανάλογο χρονικό ορόσημο.


Είστε εδώ:

<< Πίσω

μπροστα >>


Έρευνα Τρελαμένοι με πληροφορίες απο pathfinder.gr και in.gr