Το πάχος και η ανδρική γονιμότητα

Το πάχος μας κλέβει δέκα χρόνια από τη ζωή μας.


Ως επιδημία του 21ου αιώνα θα εξελιχθεί η παχυσαρκία, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς μια δεκαετία κόβει από τη ζωή μας το πάχος. Η σοκολάτα, το τυρί και τα παγωτά δεν είναι τυχαίο, ότι αποτελούν της αγαπημένες τροφές των παχύσαρκων.

Οι τροφές με συμπυκνωμένο γάλα περιέχουν την ουσία β-καζομορφίνη 7, που προκαλεί εξάρτηση και εθισμό, προσφέροντας αίσθημα ευχαρίστησης και ευεξίας. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία έδωσε η Ελληνική Ιατρική Εταιρείας Παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που γίνεται στην Αθήνα, 6-7 Φεβρουαρίου.

Προσοχή! Το στρες οδηγεί σε παχυσαρκία

Yπάρχουν άνθρωποι που αν δεν φάνε ψωμί με τυρί ή ένα κομμάτι σοκολάτα παθαίνουν στερητικό σύνδρομο.

Οι μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι η εθιστική επίδραση αυτών των τροφών είναι μεγαλύτερη στους παχύσαρκους από ότι στους αδύνατους.

Παρόμοια ιδιότητα φαίνεται ότι έχει και το λίπος, γι' αυτό και είναι δύσκολο να το στερηθούν όσοι είναι υπέρβαροι αποφασίσουν να κάνουν δίαιτα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ενδροκρινολόγο-διαβητολόγο, Ιωάννης Κακλαμάνος επεσήμανε ότι "το 2030 περίπου 60%-70% του πληθυσμού, θα είναι υπέρβαροι και 40%-50% παχύσαρκοι".

Στην Αγγλία κάθε χρόνο 30.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της παχυσαρκίας, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι ο παχύσαρκος ζει κατά μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερο από έναν άνθρωπο με κανονικό σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία είναι πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με ψυχολογικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ν. Θαλασσινό, διευθυντή στο τμήμα Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", δήλωσε ότι "το στρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι φάρμακο για το άγχος τους. Όταν όμως παχαίνουν στρεσάρονται ακόμα περισσότερο και πέφτουν σε κατάθλιψη, η οποία διαταράσσει το σύστημα κορεσμού και επιτείνει την παχυσαρκία. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και για να ξεφύγει ο ασθενής χρειάζεται ψυχολογική στήριξη".

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ειδικά οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες, να μορφωθούν να αποκτήσουν χρήματα και να παντρευτούν. Ενώ, το 56% των γυναικών χωρίς πρόβλημα βάρους είναι παντρεμένες, το αντίστοιχο ποσοστό στις υπέρβαρες είναι μόλις 28%


Τα περιττά κιλά μειώνουν την ανδρική γονιμότητα.

Οι παχύσαρκοι άνδρες είναι πιθανότερο να είναι στείροι συγκριτικά με τους άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που διερευνά την επίδραση του ανδρικού βάρους στην γονιμότητα του ζευγαριού, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Epidemiology.

Κάθε 10 περιττά κιλά μειώνουν τη γονιμότητα του άνδρα κατά 10%, εξηγεί ο Δρ Μαρκου Σάλλμεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας στο Ελσίνκι.

Ο Δρ Σάλλμεν σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ, μελέτησαν ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη Agricultural Health Study, και προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η ανάλυση περιορίστηκε σε ζευγάρια όπου η σύζυγος ήταν κάτω των 40 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν το Δείκτη Μάζας Σώματος του άνδρα, με την επιτυχία της κύησης. Ο ΔΜΣ άνω του 25 καθιστά το άτομο υπέρβαρο, ενώ ως στειρότητα καθορίστηκε η αποτυχία σύλληψης μετά από 12 μήνες ελεύθερης συνουσίας.

Η γονιμότητα ήταν χαμηλότερη στους άνδρες με ΔΜΣ άνω του 26 και φυσικά μειωνόταν όσο αυξανόταν ο ΔΜΣ.

Για κάθε τρεις μονάδες αύξησης του ΔΜΣ, ο κίνδυνος στειρότητας αυξανόταν κατά 12%.

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί δια των οποίων τα περιττά κιλά επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανδρών. Για παράδειγμα, το περιττό βάρος μπορεί να μειώνει την συγκέντρωση/αριθμό του σπέρματος, να τροποποιεί την ορμονική ισορροπία και να αυξάνει την οσχεϊκή θερμοκρασία, ή οι υπέρβαροι άνδρες μπορεί απλά να έχουν χαμηλότερη λίμπιντο και λιγότερο σεξ από τους άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η μελέτη δεν απαντά σε ερωτήματα για τους προαναφερόμενους μηχανισμούς, και επίσης δεν μπορεί να καθορίσει αν η απώλεια βάρους αποκαθιστά την γονιμότητα.


Είστε εδώ:

<< Πίσω

μπροστα >>


Έρευνα Τρελαμένοι με πληροφορίες απο in.gr και go2.com