Σήμερα

Εξαιτίας όλων αυτών των προλήψεων που υπάρχει κατά των μαύρων γατών, τα ιδρύματα που φυλάσσουν ζώα δεν δίνουν μαύρες γάτες για υιοθεσία την ημέρα των Ευχαριστιών για να αποφύγουν τις βιαιότητες κατά των ζώων.
Παρόλα αυτά η Merritt Clifton, δημοσιογράφος, μετά από έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν για τις θυσίες είναι παραδόσεις και όχι πραγματικά γεγονότα. Η ίδια είπε ότι έψαχνε για 10 χρόνια αλλά δεν κατάφερε να βρει καμία απόδειξη. Κάποιοι σε σατανικές τελετές χρησιμοποιούν γάτες αλλά για εκείνους οποιαδήποτε γάτα είναι το ίδιο, άρα δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με τις μαύρες γάτες.
Συνέχισε λέγοντας ότι έχουν βρεθεί κατά καιρούς πτώματα γατών σκοτωμένα με πολύ αγριότητα, αλλά οι αστυνομικοί είναι συνιθισμένοι με πτώματα αθρώπων και δεν δίνουν σημασία σ' αυτά, πιστεύοντας ότι τα σκότωσε κάποιο κογιότ ή σκυλιά.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι μια γάτα έχει θανατωθεί από άνθρωπο, γιατί είναι πιθανό να είναι τυφλωμένη ή ακρωτηριασμένη. Επίσης θέλοντας να επιβραδύνουν τα βασανιστήρια αφήνουν σημάδια κυρίως στο πρόσωπο με φωτιά ή πολύ ζεστά αντικείμενα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που δεν πρόκειται να τα δει κανείς ποτέ σε ένα ζώο που έχει σκοτωθεί από άλλο ζώο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει γρήγορος και ακαριαίος θάνατος. Όταν ένα ζώο πάει να σκοτώσει δεν έχει περιθώριο για λάθη και το κάνει άμεσα, γιατί δεν έχει χρόνο για μη απαραίτητους τραυματισμούς. Τα δόντια τους κόβουν ακριβώς εκεί που πρέπει, γιατί διαφορετικά έχουν χάσει το φαγητό τους.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις η τύχη ή η ατυχία της μαύρης γάτας δεν έχει σημασία. Το μαύρο της τρίχωμα είναι πολύ καλό καμουφλάζ για το βράδυ, αν και για τα αυτοκίνητα αυτό λειτουργεί αντίθετα.
Οι προλήψεις όσο κι αν θέλουμε να το αποφύγουμε έχουν περάσει στην εποχή μας. Αυτό μπορούμε να το δούμε ακόμη και στη μουσική, όπως για παράδειγμα το κλασσικό κομμάτι "Bad Luck Blackie" του Tex Avery, ή το "Black Cat" της Janet Jackson.
Οι μαύρες γάτες έχουν ένα μυστήριο και αγγίζουν τους πάντες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το μυστήριο αυτό όμως μάλλον θα παραμείνει ανεξιχνίαστο όπως γίνεται εδώ και αιώνες.