Το ΟΧΙ της Ελλάδας στην εμπορία και καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρίας ΜΟΝΣΑΝΤΟ κινδυνεύει. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, που έχει θέσει η χώρα μας, στην εμπορία των σπόρων του μεταλλαγμένου καλαμποκιού (1) δίχασε του Υπουργούς Γεωργίας των 25 κρατών-μελών. Το επίμαχο θέμα συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο όπου και τέθηκε σε ψηφοφορία. Ως αποτέλεσμα, η πρόταση δεν συγκέντρωσε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά. Άρα, η τελική απόφαση θα ληφθεί ξανά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Greenpeace ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της Επιτροπής που φανερά προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αλλά να προασπίσει με κάθε μέσο την ελληνική γεωργία και τους έλληνες καταναλωτές.
"Η επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμμάχων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει τα συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων πάνω από την υγεία των πολιτών, τη γεωργία και το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα, η χώρα μας να επιδείξει εξαιρετικό πολιτικό σθένος και να επιμείνει στις θέσεις της ενάντια στα μεταλλαγμένα, ακόμα και αν χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Ταυτόχρονα η Greenpeace συγχαίρει την Ελλάδα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αρνητική ψήφο στην έγκριση εισαγωγής του αμφισβητούμενου μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON863 της εταιρίας Μονσάντο, η απόρριψη της οποίας τελικά δεν επετεύχθη αφού δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών. H Greenpeace καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, διότι συνεχίζουν να προωθούν το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι για εισαγωγή σε τρόφιμα και ζωοτροφές, παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά του. Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας, και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ζητά από την Επιτροπή να μη δώσει τελική έγκριση για την εισαγωγή του.(2)
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα παραμένει ανεφάρμοστη και επιπλέον αφήνει αδιευθέτητα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στο εισόδημα των αγροτών και την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος από την επιμόλυνση με μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα και οι μηχανισμοί της Ε.Ε. λειτουργούν με αδιαφάνεια και δεν ακολουθούν ούτε στο ελάχιστο δημοκρατικές διαδικασίες, αφού εγκρίνουν μεταλλαγμένα προϊόντα αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων αυτών, σοβαρές ενστάσεις από φορείς και επιστήμονες καθώς και τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών.
Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:
Ταυτόχρονα, η Greenepeace ζητά από τον έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα να υποστηρίξει την ελληνική θέση και την επιθυμία της πλειονότητας των ευρωπαίων πολιτών συμβάλλοντας στην μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, προασπίζοντας το δικαίωμα των κρατών-μελών να αρνούνται την εισαγωγή των μεταλλαγμένων.
Σημειώσεις
(1) Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και τη γεωργία, αποφάσισε να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.
Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποίησε στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.
Η ελληνική απόφαση έχει ήδη συζητηθεί στην Ειδική Επιτροπή Σπόρων (20 Ιουλίου 2005) όπου τα κράτη-μέλη δεν ήρθαν σε συμφωνία, για αυτό το λόγο το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στην Επιτροπή Σπόρων, τα κράτη-μέλη που υποστήριξαν τη θέση μας δε συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των απαγορευτικών μέτρων που έχει επιβάλλει η χώρα μας.
Εκτός από τη χώρας μας αντίστοιχα απαγορευτικά μέτρα έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση για την τύχη τους.
(2)Η εταιρία Μοnsanto προσπάθησε να αποκρύψει έκθεση που παρουσίαζε σημαντικές επιπτώσεις στο αίμα και σε διάφορα όργανα ποντικών που τράφηκαν με τη συγκεκριμένη ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από παρέμβαση της Greenpeace και δικαστική νίκη στη Γερμανία.
Πρόσφατα η Greenpeace, δημοσίευσε μια καταδικαστική προκαταρκτική επιστημονική μελέτη για το MON863. Η έκθεση καταδεικνύει σοβαρά λάθη στην αξιολόγηση των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, από την ίδια την εταιρία Μοsanto, και συνιστά να αποσυρθεί η αίτηση για κυκλοφορία του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Η προκαταρκτική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από δύο Γάλλους επιστήμονες τον Dr Dominique Cellier, καθηγητή στην εφαρμοσμένη στατιστική βιολογία, Πανεπιστήμιο της Rouen, και τον καθηγητή Gilles-Eric, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του CRII GEN, Εργαστήριο Βιοχημείας - IBFA, Πανεπιστήμιο της Caen. Οι δύο επιστήμονες θα παρουσιάσουν σύντομα την ολοκληρωμένη μελέτη τους.
Σημ. της Οικολογικής Επιθεώρησης:
Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης παρουσίασαν επίσης απόγονοι θηλυκών ποντικών-πειραματόζωων τρεφόμενων με Γενετικά Τροποποιημένη σόγια, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 56% απογόνων ποντικών που διατρέφονταν αποκλειστικά με ΓΤ σόγια ήταν νεκρά μέσα σε 3 βδομάδες, σε αντίθεση με αντίστοιχα πειραματόζωα που τρεφόταν με συμβατική ή καθόλου σόγια και παρουσίασαν θνησιμότητα 9% και 6,8% αντίστοιχα.
Επίσης, το 36% το απογόνων ποντικιών τρεφόμενα με ΓΤ που επιβίωσαν παρουσίασαν εξαιρετικά αδύναμη ανάπτυξη και βάρος.
Δείτε επίσης:
Κρατήστε τα μεταλλαγμένα μακριά απο την Ελλάδα!
Γενετικά μεταλλαγμένα πρoϊόντα..
Πηγή: oikolοgos.gr
Ύστερα από αυτό το δημοσίευμα αν είστε υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, τι να πω..
Αν όμως έχετε διαφορετική άποψη, κάντε click εδώ..
Είμαστε καταναλωτές, όλοι μαζί έχουμε δύναμη..