Υπάρχει θεραπεία;


Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα καλύψει η επιστήμη το τρομερό αυτό κενό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τουλάχιστον για τα πέντε επόμενα χρόνια καμία πρόοδος δεν θα πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Κάθε εμβόλιο ενάντια σε μόλυνση από ιό ενεργεί στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων, που είτε καταστρέφουν το συγκεκριμένο ιό ή τον καθιστούν ακίνδυνο. Είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να παραχθεί εμβόλιο, που να μας προφυλάσσει από τον ΗΙV παρά από οποιονδήποτε άλλον ιό.
Η εξήγηση είναι απλή.

Ο ΗΙV καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, που γεννά τα αντισώματα. Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος μεταλλάσσεται με τέτοια ταχύτητα, που ξεγελά τα αντισώματα και τους αφαιρεί την ικανότητα να τον καταπολεμήσουν. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για ασθένειες που προσβάλλονται από ιό, αν και φάρμακα σαν το ΑΖΤ μπορούν να αναστείλουν τη φονική δράση του ΗΙV παρατείνοντας έτσι τη ζωή των ασθενών με ΑΙDS. Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν όμως τη νόσο. θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται μόνο στα συμπτώματα και στις ασθένειες που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προοπτικές
Οι σοβαρές λοιμώξεις είναι οι πιο συνηθισμένες συνέπειες της αποδιοργάνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιπλοκές αυτές, με επικεφαλής το σύμπλεγμα το σχετιζόμενο με ΑΙDS ή ARC, μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες, απώλεια βάρους και επίμονο οίδημα των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα του ΑRC αντιμετωπίζονται με διάφορα αντιβιοτικά ή με αντιβακτηριακά, αντι-ιικά και αντιμυκητικά φάρμακα. Οι καρκίνοι όμως του δέρματος που παρατηρούνται στα θύματα του ΑΙDS, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες.