Πως να προφυλαχθώ;

Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα καλύψει η επιστήμη το τρομερό αυτό κενό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τουλάχιστον για τα πέντε επόμενα χρόνια καμία πρόοδος δεν θα πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Κάθε εμβόλιο ενάντια σε μόλυνση από ιό ενεργεί στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων, που είτε καταστρέφουν το συγκεκριμένο ιό ή τον καθιστούν ακίνδυνο.

Είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να παραχθεί εμβόλιο, που να μας προφυλάσσει από τον ΗΙV παρά από οποιονδήποτε άλλον ιό. Η εξήγηση είναι απλή. Ο ΗΙV καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, που γεννά τα αντισώματα. Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος μεταλλάσσεται με τέτοια ταχύτητα, που ξεγελά τα αντισώματα και τους αφαιρεί την ικανότητα να τον καταπολεμήσουν. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για ασθένειες που προσβάλλονται από ιό, αν και φάρμακα σαν το ΑΖΤ μπορούν να αναστείλουν τη φονική δράση του ΗΙV παρατείνοντας έτσι τη ζωή των ασθενών με ΑΙDS. Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν όμως τη νόσο. θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται μόνο στα συμπτώματα και στις ασθένειες που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο η πεποίθηση ότι όλοι μας πρέπει να προστατεύουμε συστηματικά τον εαυτό μας από το ΑΙDS.

Μια Αμερικανίδα γιατρός, η Ελεν Κάπλαν, προτρέπει τα ζευγάρια πριν κάνουν, όπως λεει, "υγρό σεξ" -για παράδειγμα, κολπικό έρωτα χωρίς προφυλακτικό που έχει ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή υγρών- να πάνε στο γιατρό για τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων του ΗΙV. Από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό περνούν περίπου έξι μήνες, ώσπου να αναπτυχθούν αντισώματα στον οργανισμό, γι' αυτό η Δρ Κάπλαν συμβουλεύει τα ζευγάρια να απέχουν στο διάστημα αυτό (το αποκαλεί "παράθυρο στη μόλυνση") από το "υγρό σεξ" και ύστερα να ξανακάνουν εξέταση αίματος.

Συνιστάται για το εξάμηνο της αποχής μια ευρεία ποικιλία σεξουαλικών δραστηριοτήτων, που αποκλείουν τη συνουσία, αλλά περιλαμβάνουν αισθησιακό μασάζ, χρήση δονητών, ταινίες, φαντασιώσεις, τρίψιμο του ενός σώματος πάνω στο άλλο, όταν οι παρτενέρ είναι ντυμένοι, και αμοιβαίο αυνανισμό. Αφού είναι πολλοί αυτοί που απολαμβάνουν τα προκαταρκτικά χάδια, αυτός ο τρόπος σεξουαλικής δράσης θα τους είναι εξίσου ηδονικός με την ολοκληρωμένη ερωτική πράξη. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να προχωρήσει στη συνουσία, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και να τηρήσει όλους τους κανόνες του ασφαλούς σεξ. Οι άνδρες ανησυχούν για το ΑΙDS όσο και οι γυναίκες, γι' αυτό θα ένιωθαν μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην ερωτική σύντροφο που θα τους ζητούσε διακριτικά να φορέσουν προφυλακτικό.


Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ορισμένοι που έχουν προσβληθεί από τον ίο ΗΙV δεν εμφανίζουν συμπτώματα, παρ' όλο που μπορούν να μολύνουν τους άλλους. Αλλοι πάλι, λίγο μετά την έκθεσή τους στον ιό αρρωσταίνουν με πυρετό, που υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Οι περισσότεροι όμως νιώθουν απόλυτα υγιείς. Οσοι έχουν προσβληθεί πριν από μήνες ή και χρόνια, παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφικών αδένων και παθαίνουν διάφορες δερματοπάθειες. Στη συνέχεια εμφανίζουν ποικιλία συμπτωμάτων, όπως υψηλό πυρετό, απώλεια βάρους, διάρροιες και μολύνσεις από μύκητες στο στόμα, που τους κατατάσσουν στην κατηγορία των ατόμων με ΑΙDS.